Výborný pařížský dort z kaštanů
Ingredience:
Piškot :
3 vejce
12 dkg cukru krupice
12 dkg polohrubé mouky
Krém :
čtvrt l mléka
troje kaštany
půlku másla
2 lžičky ztuženého tuku
Ozdoba :
sáček mandlí
třetinková sklenice zavařených nakyslých meruněk
rybízový džem nebo marmeláda
( šlehačka )
Popis přípravy:
Vejce s cukrem ušleháme a opatrně zamícháme mouku. Vylijeme na vymaštěnou a moukou vysypanou dortovou formu a pečeme v předehřáté troubě při 170 °C.
( Chceme-li větší korpus, tak na 1 vejce přijde 4 dkg cukru a 4 dkg mouky )
Mléko, kousky másla a kaštanů povaříme, ale jen do bodu varu, nesmí se převařit a přidáme tuk ( před odstavením), pak ostavíme a teplé rozšleháme mixérem až napění a dáme do ledničky vychladit přes noc. Na druhý den vyšleháme metlou jako šlehačku.
Mandle spaříme, oloupeme, nakrájíme na půlky a čtvrtky, osmahneme na pánvi do zlatova.
Dort rozpůlíme promažeme rybízovým džemem, naplníme krémem, okraje nazdobíme čtvrtkami mandlí, vršek dortu půlkami a meruňkami, zdobičkou ozdobíme zbytkem krému nebo chceme-li šleh
Doba přípravy:
02:00